Bij acne raken de talgklieren verstopt en ontstoken. Er zijn verschillende vormen acne, het kan voorkomen op het gezicht (vulgaris) maar ook op het lichaam of in de lichaamsplooien (ectopica/ hidradenitis suppurativa). Acne komt het meest voor bij jongeren rond de puberteit maar er bestaan ook vormen die ontstaan op latere leeftijd (acne tarda). Een hele heftige vorm van acne (conglobata) kan diepe littekens veroorzaken.

Oorzaken acne
Er zijn verschillende oorzaken van acne: genetische factoren, hormonale factoren, psychologische stress, voeding, omgevingsfactoren, afsluitende cosmetica of druk op de huid. Soms kan de oorzaak worden aangepakt maar vaak is dit onvoldoende of kan er geen precieze oorzaak worden achterhaald.

Ontstaan acne
Acne ontstaat doordat de talgklieren meer talg aanmaken dan normaal, daardoor voelt de huid vet aan en raken de poriën verstopt. De huid is daarnaast vaak verdikt doordat de dode huidcellen niet goed kunnen afschilferen. Als een porie verstopt raakt er steeds nieuw talg geproduceerd wordt, dan knapt de porie van binnen en kunnen er bacteriën bij komen. Dit leidt tot een rode, pijnlijke ontsteking.
Littekens kunnen bij elke vorm van acne ontstaan, maar met name bij een ernstige vorm (acne conglobata). Typische acne littekens zijn de diepe putjes. Deze zijn voor veel mensen erg storend, vooral als ze in het gezicht zitten. De littekens verdwijnen nooit helemaal uit zichzelf. Meer informatie over littekenbehandeling vindt u hiernaast.